Florentine


Florentine Van Espen kwam in 1963 met de AFI beweging (Association Fraternelle International) in het toenmalige Opper Volta – nu Burkina-Faso – aan als ontwikkelings-helpster.

Door jaren volgehouden inspanning heeft ze onderwijs georganiseerd – lagere scholen in Garango, en ook in Samando en Ouamné (broussedorpen bij Garango), C.A.P. C.C. (Centre d’Aptitude Professionnelle en Coupe et Couture) levensschool voor meisjes, die buiten een hele resem praktische vaardigheden vooral ook leren een gezin te organiseren, te besturen en te beheren.
Het besef dat het computertijdperk al een tijdje begonnen is, bracht Florentine bij de gedachte dat ook Garango en omgeving deze trein niet mag missen. De computerschool is klaar en in werking.
Om meisjes ook de kans op hoger en universitair onderwijs te geven bouwde Florentine het “ Lycée Saint Damien de Garango”. In oktober 2015 startten 100 leerlingen hun middelbare studies!
Intussen is de bouw van een atelier voor de meisjes die promoveren uit de Snit&Naad school (CAP.CC) voltooid!
Voor het Lyceum is een waterput geboord en werd een watertoren geïnstalleerd!
Voor het dorp Léda werd in 2018 een Dispensarium en een materniteit gebouwd. In 2019 werd gestart met de bouw van een lagere middelbare school in dat dorp!

 

© Victor Van Espen - 2022
florentine2