Burkina Faso

Burkina Faso ligt in West-Afrika en ligt gedeeltelijk in de Sahelstrook ten zuiden van de Sahara woestijn, onder Mali. Ten oosten ligt Niger, ten zuiden Benin, Togo, Ghana en Ivoorkust. De oppervlakte van Burkina Faso is 274 122 vierkante kilometer en is daarmee bijna 9 keer zo groot als België.

Het land bestaat uit laaggelegen plateaus, afwisselend bestaand uit rots-, en zandbodems. In het westen zijn de plateaus tussen de 500 en 550 meter hoog en de hoogste top meet 749 m. In de rest van het land bedraagt de gemiddelde hoogte 250 tot 350 meter. De vlakten worden doorsneden door een aantal rivieren, waarvan de meesten deel uitmaken van het rivierenstelsel van de Volta.

Burkina Faso heeft een tropisch klimaat. Het uiterste noorden heeft een woestijnklimaat met minder dan 500 mm. neerslag per jaar. Het midden van het land heeft een steppeklimaat, het zuiden een savanneklimaat. Naar het zuiden neemt de gemiddelde hoeveelheid neerslag tot ca. 1200 mm toe in het zuidwesten. De gemiddelde jaartemperatuur is 29 graden Celsius. Het regenseizoen is van juni tot oktober. Maar de hoeveelheid neerslag is betrekkelijk. Burkina Faso is een droog land. Het droogteseizoen is van november tot mei. Vooral de Harmattan, een droge woestijnwind waait tussen december en februari.

© Victor Van Espen - 2022
kaart